Fiano er en af de ældste oprindelige og berømte druer i Campania og kan spores tilbage til tiden for Fønikerne.
Columella og Plinius den ældste i sin “Naturalis Historia” skrev om druer “apiana”, som på grund af sødme tiltrak bier. Man mener, at navnet Fiona er afledt heraf.
En meget stærk og resistent drue, dyrket i Irpinia i århundreder. Vine på Fiano druen er nogle af de mest kendte og elskede vine i Italien på grund af dens naturlig elegance, som er over vinene.
Siden 2003 er denne vin DOCG. Vinen er kendt for sit store aldringspotentiale og for sin mangfoldighed i forhold til sammensætning med mad. Vinen er super både til super delikate retter og meget komplekse retter. Især til fiskebaserede pastaretter er den helt fantastisk.
Vinen har en robust struktur og stærk personlighed. I produktion presses druerne med en blød knusning. Mosten gærer i 21-25 dage ved reguleret temperatur mellem 15 og 18 ° C.
Dens farve er strågul med grønlige refleksioner, med en frugtagtig bouquet af pære og grønt æble, frisk og vedholdende. Uden forbehold noget af det ypperste og fornemmeste, Syditalien kan fremvise indenfor hvidvin. Farven er strågul, og smagen leder tankerne hen på mandler, strejf af pære og krydderier, som rundes af med en meget delikat duft og flot finale. Lagringen spiller en helt central rolle for Fiano di Avellino DOCG. Efter 1-2 års flaskelagring udvikler vinen en dejlig frugtbouquet.